27 Temmuz 2009 Pazartesi

Bir de sağ kulaktan deneyin



Birinden bişey yapmasını istediniz yapmadı. Nazınız da geçmedi ne deseniz yapmıyor. Tam işte burada italyan bilim adamları imdadımıza yetişiyorlar. İtalyan bilim adamları, "isteklerin yerine getirilmesi için sağ kulağa konuşulmasının" gerektiğini ispatlamışlar.
İtalyan araştırmacılar, yaptıkları 3 ayrı deneyde kişilerin, sağ kulaklarına söylenilenleri yerine getirmede daha iyi olduklarını göstermişler. Bilim adamları, bilgiyi işlemede daha iyi olduğu bilinen beynin sol tarafının, sağ kulaktan gelen bilgileri değerlendirdiğine işaret ediyormuş.
Bilim adamları, araştırmaları için yaptıkları ilk deneyde, arka fonda yüksek desibelli müzik çalarken konuşan 286 deneği izlemişler. Bu kişilerin yüzde 72'sinde etkileşimin dinleyenin sağ tarafında olduğu tespit edilmiş.
Araştırmacılar, ikinci deneyde 160 denekle anlamsız ifadelerle fısıldayarak konuşmuşlar ve bu deneklerin duymak için ya sağ ya da sol kulaklarını kullanmalarını izlemişler. Araştırmacılar, daha sonra her denekten duyulacak tonda birer sigara istemişler. Deney sonucunda bu kişilerin yüzde 58'sinin sağ kulağını, yüzde 42'sinin de sol kulağını kullandığı belirlenmiş. (Ne kadar ilginç)

Son deneyde ise 176 denekten ya sağ ya da sol kulağına doğru konuşularak sigara istenilmiş. Bunun sonunda da sağ kulaklarına konuşulan deneklerin sol kulaklarına konuşulanlara nazaran daha çok sigara ikram ettikleri gözlemlenmiş.
Deneylerin sonunda sağ kulaktan giren kelimelerin beynin sol kesiminde daha iyi işlem gördüğüne karar verilmiş. Araştırmacılar, insanların telefonla konuşurken ahizeyi sağ kulaklarına tuttuklarına da hatırlatmışlar.
Sağduyu dedikleri şey bu olsa gerek :)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten doğru. Telefonu hep sağda tutatırz veya birisine birşey söylerken hep sağ kulağına söyleriz.

Çakma Blog on 31 Temmuz 2009 13:55 dedi ki...

İtalyan bilim adamları yeni uyanmışlar :D. İslami dünyada bu yüzyıllardır uygulanıyor.

Herkesin en çok bilidiği mesela yeni doğan çocuğa sağ kulaktan adı söylenir. O zaman o çocuk adını benimser ve o isimle ne zaman çağrılsa hemen bakar.

M.Sami on 2 Ağustos 2009 02:09 dedi ki...

Kesinlikle doğru söylüyorsunuz. Ama bu araştırmalar islamdan bihaber insanların ya da bu tür manevi şeyleri inkar edenlerin çenesini kapamasında çok büyük katkı sağlıyor ;)

Hakan AKSÜZEK on 7 Ağustos 2009 00:46 dedi ki...

Ahaa hüç güleceğim yoktu (=,

» Genellikle "İsviçreli bilim adamları" bu nanelerle uğraşırdı
» Beyin'deki sağ ve sol lob'ların çapraz uzuvları kontrol ettiğini biliyodum da bu kadarını beklemiyodum
» Gerçekten güzel bir paylaşım oldu.
» Konu böylesine bilimsel olduğu için bende maddelere bölmek istedim (=

Yorum Gönder

 

Hakkımda

M. Sami Akkuş 1984 doğumlu kendi halinde biridir. Böyle web denemeleriyle uğraşmak hobilerindendir. Uzatmalı Jeoloji Mühendisliği öğrencisidir. Gece karanlığını ve kafasını dinlemeyi çok sever...

Site Info

Bu site Gencmesaj Network ailesinin bir ürünüdür.

Kimler var?

    Üç Tunç Tas Has Vişne Hoşafı Copyright © 2009 Community is Designed by Bie